O meni

Marjetka Založnik
foto: © Miha Širca

 

Spoštovani starši in ljubitelji zdrave prehrane,

Naj se vam na kratko predstavim.

Sem Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo otroško prehrano.

Prehrana najmlajših me že dolgo navdušuje, zato vem, da so jedi iz svežih, naravnih sestavin brez umetnih dodatkov bistvenega pomena za zdrav razvoj otrok. Že nekaj let delim svoje izkušnje in znanja med bodoče mamice, starše in otroke. Svoje delo me osrečuje, opravljam ga s srcem, zato izkušnje in znanje z velikim veseljem delim tudi z vami.

Jedilnike in mamljive recepte prilagodim posameznim stopnjam dojenčka in malčka, kot tudi mamicam. Vse večim otrokom in staršem pa delajo preglavice tudi številne alergije na razno hrano, zato temu delu posvetim še posebno pozornost in JEDILNIKE oziroma POSEBNE DIETE SESTAVIM TUDI GLEDE NA ALERGIJE, ki jih ima otrok ali starš.

Pri svoji ZDRAVI KUHINJI MALČKOV dajem veliko prednost ekološki hrani, ki je prilagojena za mamice in otroka. Prepričana sem, da kakovostna hrana našim malčkom bistveno pomaga pri njihovem razvoju in stabilnejšemu zdravju, ki ga je v poplavi slabih izdelkov težko vzdrževati, vnos kakovostne hrane pa vse težje omogočiti.

Zato sem tu za vas, da vam pomagam in svetujem s praktičnimi nasveti, s katerimi se tudi ob pomanjkanju časa in kvalitetne hrane lahko omogoči pravilno prehranjevanje vas-staršev in vašega otroka.

 

Moje reference:

Aktivna sem v različnih medijih, povezanih z zdravo prehrano:

 • pisala sem članke za revijo Bodi EKO, posvečena ekološkemu in zdravemu načinu življenja,
 • na portalu MojeZdravje.net pišem članke in recepte o zdravi prehrani otrok in mamic,
 • pišem tudi za portal moia.in spletni svet, ki na takšen ali drugačen način navdušuje nad kvalitetnim življenjskim slogom ter malenkostmi, ki delajo vsak trenutek popoln,
 • sodelujem tudi s spletno stranjo NOSEČKA, namenjena vsem nosečkam in svežim mamicam, kjer vedno postrežem s kakšnim aktualnim, zanimivim receptkom ali nasvetom,
 • pri strani Porod.si delim svoje znanje in kdaj pa kdaj popestrim nasvet za zdravo prehrano za vse starše in bodoče starše,
 • svoje prispevke o prehrani malčka objavljam za priročnik Babybook (moj otrok v vrtcu), ki je namenjen staršem nove generacije malčkov,
 • sodelujem tudi s podjetjem MALINCA, kjer smo združili moči in veselje kulinaričnih užitkov in seveda izdali e-knjižico za otroke, kjer sem avtorica receptov,
 • skupno sodelovanje z MAVRICA OKUSOV, kjer se večkratno popestrijo ideje za zdravi obrok na mojih delavnicah,
 • sodelujem z RTV Slovenija, kjer sem gostja v oddaji Dobro jutro, prav tako pa v oddaji občasno tudi kaj zdravega skuham.

Vselej pa predstavljam in priporočam zdravo hrano, njeno pripravo in inovativno prezentacijo hrane za najmlajše otroke.

Delavnice in predavanja, ki sem jih organizirala in izvedla:

 • delavnica za najmlajše v Istri na dogodku Oživel Pomjan, zadovoljstvo staršev in otrok je bilo nad pričakovanji
 • Kalček, podjetje z zdravo prehrano: predavanje na temo Varna hrana in zdrav način prehranjevanja za otroke
 • Udeležba na povabilo na okroglo mizo na Sejmu Narava in Zdravje, 13.11.2014, Tema: Prehrana otrok v vrtcih in šolah, kjer sem predstavila svoj primer dobre prakse v vrtcu.
 • kuharska delavnica peke piškotov za najmlajše v Mini vrtcu v Ljubljani
 • delavnica mešanja zelenjavnih in sadnih smoothijev v Mini vrtcu.
 • predavala sem v Novi Gorici in Ajdovščini na Krogu mamic na temo Uvajanje goste prehrane
 • organizirala sklop delavnic, ki so potekale v Bušček centru Kranj. Na samih delavnicah so potekale pokušine in seveda same koristne informacije glede zdrave prehrane najmlajših in tudi malo starejših.

Dodatno sem se izobraževala na področju uvajanja goste hrane, ki je namenjeno nosečim ženskam in mladim staršem. Staršem želim predstavljati malo drugačen pogled na skupno kuhanje in spoznavanja prehrane s poudarkom na domači, lokalni in sezonski hrani, ki vsebujejo bistveno več kvalitet kot uvožena. Ker se moja filozofija vse pogosteje uveljavlja kot izredno efektivna in prijazna staršem, bom v tej smeri peljala moje delovanje tudi v prihodnje ter s tem marsikateremu otroku in staršu omogočila prijaznejšo prihodnost.

“Naj bo hrana naše zdravilo in ne zdravila naša hrana.”

Hipokrat

One Reply to “O meni”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja